Tiroidita autoimuna la copil.
Raspunsuri pentru parinti


14 iulie 2025
Consultatii endocrinologice adulti Doctor Ananie Emiliana Teodora
Cabinet medical dr Ananie

Tiroidita autoimuna la copil-Raspunsuri pentru parinti

 

 

  Acest scurt articol este destinat unei categorii aparte de pacienti.

  Este vorba despre copiii cu tiroidita autoimuna si se doreste a veni in intampinarea nevoilor de a sti ale  parintilor acestor copii.

  Articole de specialitate sunt foarte multe, dar acesta nu se doreste a fi unul stiintific.

  Lucrez in cadrul Spitalului de Copii din Galati din 2011, iar ca specialist si ulterior medic primar din 2012. Au trecut 13 ani de cand diagnostichez si tratez copii cu boli endocrine. Sunt foarte multi astfel de copii si probabil pe viitor vor fi si mai multi.

  Intrebarea la care trebuie sa raspund mereu este: Ce se va intampla cu copilul meu? Cum ii va afecta viata pe viitor?

  Raspunsul este complicat. In primul rand, ca medic, nu este o bucurie sa descoperi ca inca un copil are o boala pe termen lung. Si nu este o bucurie nici sa dai astfel de vesti unor oameni ingrijorati. Care te privesc uneori de parca odata cu tine, medicul, le-a intrat acest diagnostic in viata.
  Dar copiii au resursele lor fata de adulti. De aceea nu trebuie privit ca o drama, pentru ca cele mai multe cazuri pot fi tratate foarte bine, astfel incat, cu pretul unei pastille/sirop si a unor vizite regulate la medic viata decurge normal.

  Exista mai multe tipuri de tiroidita autoimuna, unele descoperite intamplator, fara a avea vreodata simptome, altele diagnosticate pornind de la simptome zgomotoase. Unele cu functie tiroidiana normal,  altele cu deficit sau exces de hormoni tiroidieni. Unele cu aspect ecografic abia vizibil, altele cu noduli care ajung la chirurgie. Nu suntem identici nici macar in familie, si tiroidita autoimuna poate fi complet diferita de la un membru al familiei la altul.

  Ca medici, tratam pacientul in functie de nevoile lui, astfel incat tratamentul poate fi diferit de la parinte la copil, evolutia este diferita de la frate la sora, fiecare este unic.

  In general, tot ce inseamna tiroidita autoimuna poate fi tratat. Nu poate fi vindecat definitiv inca nu s-a identificat “leacul minune” care sa vindece tiroidita autoimuna. Acesta este adevarul din 2025, dar este posibil ca pe viitor lucrurile sa se schimbe.

Tot ce se descopera in medicina si poate fi folosit in beneficiul pacientului va fi folosit.

  O alta intrebare pe care o primesc frecvent: De la cine a mostenit copilul boala?

Raspunsul : mostenim o predispozitie genetica la care se adauga factori de mediu acumulati de-a lungul vietii (ex stresul, o multime de disruptori endocirni chimici).

  Si o a treia intrebare frecventa:Va putea avea copii?

Raspunsul este din nou da, cu monitorizare mai frecventa in perioada respectiva si ajustare a dozelor la un interval optim pentru conceptie si sarcina.

  Mesaj de luat acasa: tiroidita autoimuna este de cele mai multe ori o boala cronica, cu tratament pe termen lung, dar evolutia cu tratament corect este de cele mai multe ori favorabila, cu o calitate a vietii comparabila cu a populatiei sanatoase.

  Recomand parintilor sa citeasca acest articol si imi exprim spreranta de a fi raspusns la cele mai presante intrebari.

 

 

Doctor Ananie Emiliana Teodora

 

Site construit de Marius Bobic

Copyright-Doctor Ananie Emiliana Teodora

Locatii:

 

Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii “Sf. Ioan” Galati

sau

Cabinet Medical Individual: 

Strada Brailei 136C, etaj 1, Galati

 

Telefon:  0757.044.554

 

2025 - Toate drepturile rezervate

dr. Ananie Emiliana Teodora

Doctor Ananie Emiliana Teodora-LinkedIn
Doctor Ananie Emiliana Teodora-Mail
Doctor Ananie Emiliana Teodora-Telefon
Facebook-Doctor Ananie Emiliana Teodora