Ce se intampla daca am TSH-ul modificat?
O intrebare frecventa aparuta odata cu introducerea in analizele recomandate anual a unor parametri ce permit depistarea precoce a unor boli frecvente ale glandei tiroide.
Ce reprezinta valorile anormale? Ne ingrijoram, asteptam sau ne prezentam la medicul specialist?
Evident, in urma efectuarii unor astfel de analize (de obicei TSH, FT4, ATPO) apar tot mai mulți pacienți, adulți si chiar copii, cu valori anormale.
Primul lucru de care trebuie sa ținem cont este ca medical specialist endocrinolog va afectua si o consultație, o ecografie a glandei tiroide, va pune o serie de intrebari despre istoricul familial si personal al pacientului. Numai in acest mod se poate stabili daca este o varianta a normalului sau o boala.
Exista grupe de varsta si situații asociate (cel mai des excesul de greutate) la care TSH este frecvent crescut, dar nu reprezinta o problema de sanatate. In acest caz nu punem in discuatie o boala si nu administram nici un tratament.
In celelalte cazuri pot fi diagnosticate o serie de probleme de sanatate.
Pentru a le exemplifica pe cele mai frecvente, prezenta valorilor anormal crescute ale ATPO poate indica o tiroidita autoimuna (o inflamație cronica a glandei tiroide), valorile mari sau, dimpotriva, scazute ale TSH vor identifica o hipotiroidie (funcție deficitara a tiroidei) sau, respectiv, o hipertiroidie (atunci cand tiroida funcționeaza in exces).
Ecografic acestea au corespondente anumite imagini. Si tot ecografia poate evalua prezența nodulilor, caracterele acestora, benign sau suspecte si poate depista precoce cancerul tiroidian.
Chiar si atunci cand este prezent unul sau mai mulți noduli tiroidieni, in funcție si de alte instrumente de diagnostic aplicate, cum sunt scintigrafia, ecoelastografia, puncția cu ac subtire si alti markeri, abordarea medicului endocrinolog poate fi foarte diferita, in funcție de necesitațile fiecarui pacient. Se poate recomanda urmarire, uneori tratament medicamentos, sau intervenția chirurgicala.
Pe scurt, daca aveți unele dintre analizele de mai sus modificate cel mai bine este sa va adresați unui cabinet de endocrinologie, afland daca este stare de sanatate sau exista o boala si este necesar un tratament.
Pana la urma, cele mai multe probleme au soluții!
Site construit de Marius Bobic
Locatii:
Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii “Sf. Ioan” Galati
sau
Strada Brailei 136C, etaj 1, Galati
Telefon: 0757.044.554
2025 - Toate drepturile rezervate
dr. Ananie Emiliana Teodora